Empirical_Detachment Genin
Sex : Varsta : 26 Localizare : Nu mai sunt Nr. mesaje : 51 Puncte : 84 Reputatie : 15 Hobby-uri : Nu mai sunt Stare de spirit : Nu mai sunt
| Subiect: Literatura Vin 22 Iun 2012, 12:04 | |
| O fi ea Dulcineea frumoasa, dar cateodata trebuie sa stii cand trebuie sa accepti sa concezi pozitia in fata unor presiuni exterioare. Asadar, schimbam tactica.
Acesta este un topic DESPRE literatura. Nu este un topic pentru povestit carti - poate doar pentru a le cita, in cel mai bun caz -, nu este un topic pentru listat si nu este un topic unde gandirea este interzisa. Acesta este un topic unde va invit la a discuta genuri, la a discuta idei, titluri, autori, valori literare si nonvalori. Vom vorbi despre autorii contemporani comparativ cu cei clasici, despre cat de neintelese pot fi unele genuri si ce valoare au altele, despre filozofii si inspiratii, influente si orice altceva ne-ar mai putea trece prin cap. Aici va invit la a va arata interesul pentru ceea ce cititi. Este ceea ce ar trebui poate sa fie o ora de Limba si Literatura Romana in scoala, dar fara adaosul interminabil de critici si interpretari fara rost.
Ca sa va ofer un mic ghid a ceea ce se doreste aici, va las cu urmatoarele intrebari:
Care este genul preferat de lectura pentru voi? De ce? De ce nu ati citi un alt gen? Ce v-ar determina sa cititi un alt gen? Care va sunt autorii preferati? Dar cei pe care-i detestati? Ati citit autori care sa va fi placut initial, dar de-a lungul timpului sa ajungeti sa-i urati din diferite motive? Ce cautati in carti? Cum va indeplinesc ele o necesitate in legatura cu viata voastra? Cat cititi in medie pe zi/saptamana/luna/an? Credeti ca e indeajuns? Rolul lecturii in viata voastra care e? Considerati ca premiile literare au vreo valoare in general (Nobel, Nebula, Hugo etc)? Aveti carti care sa va fi schimbat intr-un fel viata? Da? Care sunt acestea si cu ce ati ramas din ele?
Si tot asa, raza de discutie intentionata pentru acest topic este cat se poate de larga. |
|
Empirical_Detachment Genin
Sex : Varsta : 26 Localizare : Nu mai sunt Nr. mesaje : 51 Puncte : 84 Reputatie : 15 Hobby-uri : Nu mai sunt Stare de spirit : Nu mai sunt
| Subiect: Re: Literatura Joi 28 Iun 2012, 10:52 | |
| Pentru cei interesati in colectia Nautilus de la Nemira, va anunt ca pe perioada acestei saptamani respectiva colectie este la reducere cu 35% direct in magazinele Nemira sau pe site-ul acestora. Bineinteles, mai multe informatii gasiti pe site-ul lor care-l gasiti pe google foarte usor. Nu stiu despre voi, dar eu sunt entuziasmat sa iau noua editie a cartilor Dune, mai ales fiind la reducere (urasc pretul cartilor cartonate, e obscen de mare in general). [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]E greu sa nu apreciez o editie cartonata, albastra si cu o coperta atat de reusita. Asta mai ales cand propria mea editie a trecut prin nenumarate maini si cred ca e timpul s-o scot la pensie. In alta ordine de idei, am descoperit o autoare foarte interesanta prin perindarile mele prin librarii acum cateva zile: A.S. Byatt. Wikipedia completeaza cu informatii care mi-e sincer lene sa le scriu eu: - Citat :
- A.S. Byatt (Antonia Susan Byatt) s-a născut la 24 august 1936 în Yorkshire. A studiat la Quaker School in York, Newham College, Cambridge, Bryn Mawr College, Pennsylvania și Somerville College, Oxford.
A predat la London University și la Central School of Art and Design, iar din 1972 a devenit lector universitar în literatură engleză și americană la University College, Londra. În 1983 a renunțat la cariera universitară pentru a se dedica în întregime scrisului. A fost președinte al Society of Authors între 1986 și 1988, membru al Literature Advisory Panel al British Council între 1990 și 1998, și membru al juriului pentru numeroase premii literare, inclusiv pentru Booker Prize. Este unul dintre criticii literari de marcă ai momentului și publică permanent articole în numeroase cotidiene și reviste de specialitate, printre care și Times Literary Supplement, The Independent și Sunday Times.
Am citit cateva din povestile dumneaei din colectia The little black book of stories si pot sa zic foarte sincer c-am fost impresionat. Asta pana cand sa fiu evacuat din librarie ca era sa nu mai pun cartea jos din mana. Am plecat cu tot cu ea insa, renuntand la urmatoarea carte din saga Cantec de gheata si foc. Sunt povesti cu o usoara aroma de Neil Gaiman, cu un fantastic foarte retinut si introspectiv, cu idei doar mimate si lasate ca hrana pentru imaginatia cititorului; sa nu mai zic ca intreaga carte e un exemplu incredibil despre CUM sa scrii o carte, cum sa extragi informatii din ceea ce cunosti si cum sa le imbini in ceva unic, ceva al tau. E o autoare foarte foarte interesanta si v-as recomand-o cu cea mai mare placere. |
|