Poate nu la fel de popular ca forma de feminin, prenumele de baiat Narcis, considerat imprumut modern, provine de la forma de origine greceasca Narkissos, nume purtat, potrivit legendei, de un tanar care isi iubea propria imagine mai presus de orice. Insa dupa ce a refuzat iubirea nimfei Echo, el a murit. Narkissos avea sa devina, asa cum bine stim, floarea care astazi ii poarta numele (tot de la acest nume a aparut si termenul „narcisism”).
Cat in ceea ce priveste semnificatia numelui Narcis, trebuie mentionat un aspect pe cat de interesant, pe atat de straniu, si anume ca formarea celor doua forme, numele de persoana si denumirea de floare, a fost inversata. Astfel, aflam de la cercetatorii lingvisti ca numele de persoana ar proveni, de fapt, de la denumirea de floare, si nu invers. Nu se cunosc foarte multe detalii cu privire la etimologia acestei denumiri de floare, una dintre cele mai plauzibile ipoteze sustinand ideea potrivit careia ar avea la baza substantivul comun de origine greceasca „narke”, ce inseamna „amorteala, somn”, respectiv „toropeala”.
Andrei vine din grecescul ”aner” care la genitiv devine ”andros” si semnifica viril, energic, curajos.
Cifra - 6
Culoarea - rosu
Sarbatorit – La 30 noiembrie, 4 iulie, 19 august (calendar ortodox), 30 noiembrie (calendar catolic).
Tipul de caracter. Este echilibrat, inteligent, solid, optimist, adesea crede in steaua lui si in general reuseste in viata. Aceasta tendinta pozitiva i-o determina uneori si un fizic robust.
Patronim. Andrei nu se potriveste cu un nume care incepe cu ”AN” , ”RE” sau ”E”.